GREEN

VV Conscious Swimwear: H Βαλεντίνα Βασιλάτου φτιάχνει τα πιο εντυπωσιακά μαγιό από ανακυκλωμένο πλαστικό


Η Ελληνίδα σχεδιάστρια Βαλεντίνα Βασιλάτου δημιουργεί μοναδικά μαγιό από πλαστικά/νάιλον χρησιμοποιημένα αντικείμενα, όπως μπουκάλια και δίχτυα ψαρέματος
Κάνοντας μια «βόλτα» στο Instagram αυτή την εποχή θα συναντήσετε αμέτρητες εικόνες από ειδυλλιακά τοπία, μαγευτικές παραλίες και γυναίκες που ποζάρουν χαλαρές φορώντας το μαγιό τους. Τα μαγιό VV Conscious Swimwear θα τα ξεχωρίσετε από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο θα σας κερδίσουν τα μοντέρνα και κολακευτικά σχέδια, τα πιο δροσερά χρώματα και prints, αλλά και η μοναδική ποιότητα. Αλλά κυρίως, η φιλοσοφία που πρεσβεύουν. Αυτή της sustainable και κυκλικής μόδας.

Tα μαγιό που δημιουργεί η Ελληνίδα σχεδιάστρια Βαλεντίνα Βασιλάτου κατασκευάζονται από πλαστικά/νάιλον χρησιμοποιημένα αντικείμενα, όπως μπουκάλια και δίχτυα ψαρέματος, στα οποία δίνεται δεύτερη ευκαιρία ζωής και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένη ίνα και είναι ό,τι πιο eco friendly μπορείτε να βρείτε στην ελληνική swimwear αγορά.


Από τα έξι της χρόνια θυμάται τον εαυτό της να σχεδιάζει. Από το σχολείο αφοσιώθηκε στα καλλιτεχνικά, συνεχίζοντας με μαθήματα τέχνης στο International Baccalaureate πρόγραμμα, ώστε να καταφέρει να μπει στην καλύτερη σχολή τέχνης, το Central Saint Martins του Λονδίνου. Οι σπουδές της εστίασαν στην ενδυματολογία, με στόχο να παρουσιάζει χαρακτήρες και ιστορίες μέσω της ένδυσης. Γνωρίζοντας όμως τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, και έχοντας μεγάλη αγάπη για τη φύση, απέφευγε να ακολουθήσει αυτό τον κλάδο, μέχρι να βρει τον τρόπο να υλοποιήσει τις δημιουργίες της με φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές.


Μετά τις σπουδές της, εργάστηκε σε εταιρείες management & planning, με σκοπό να αναπτύξει και επιχειρηματικές δεξιότητες, ώστε να καταφέρει να «χτίσει» το δικό της brand, όπως και τελικά έγινε.

H Βαλεντίνα Βασιλάτου μιλά σήμερα στο JennyGr για την έμπνευση, τη δημιουργική διαδικασία και τη νέα της συλλογή μαγιό και beachwear, Oceànic.


Πώς ξεκίνησε η ιδέα του brand; Ποια είναι η φιλοσοφία του;

Εστίασα στο μαγιό καθώς είναι το ένδυμα όπου όταν φοράμε, ερχόμαστε σε πιο στενή επαφή την φύση. Αυτό όμως έχει μια τεράστια ειρωνεία από πίσω. Ενώ από τη μία φορώντας το ευχαριστιόμαστε τη φύση, από την άλλη είναι το ένδυμα που καταστρέφει τη φύση περισσότερο από όλα. Το ύφασμα των μαγιό έχει ως πρώτη ύλη το πλαστικό, το οποίο είναι τρομερά βλαβερό για τον πλανήτη μας. Το πλαστικό ρυπαίνει και κατά τη διαδικασία παραγωγής του, αλλά και μετέπειτα κατά την απόρριψή του, καθώς δυστυχώς τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια καταλήγουν στο περιβάλλον. Όταν, μετά από έρευνα, διάβασα για τα ανακυκλωμένα υφάσματα από πλαστικά απορρίμματα, που συλλέγουν εθελοντικές οργανώσεις από το περιβάλλον, γεννήθηκε η ιδέα της VV Conscious Swimwear.


Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία ένος sustainable fashion brand και μάλιστα στην χώρα μας; Έχεις συναντήσει δυσκολίες;

Το κομμάτι στο οποίο αντιμετώπισα πολλές προκλήσεις ήταν η οικολογική διαδικασία παραγωγής. Αυτό, από την εύρεση των πρώτων υλών μέχρι και τη συνεννόηση με τους συνεργάτες. Οι πρώτες μου ύλες είναι από το εξωτερικό, δυσκολοπρόσβατες και δυσεύρετες. Παράλληλα, οικονομικά υπάρχει τεράστια επιβάρυνση. Οι οικολογικές πρώτες ύλες κοστίζουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα, όπως και οι οικολογικές διαδικασίες παραγωγής. Επίσης οι συνεργάτες στην Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές, έτσι και οι διαδικασίες πειραματισμού και δειγμάτων απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο και κόπο. Υπήρχαν, και υπάρχουν, μεγάλα εμπόδια και σκαμπανεβάσματα.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή των μαγιό;

Χρησιμοποιώ ανακυκλωμένα υφάσματα, από πλαστικά απορρίμματα και δίχτυα, όπου οικολογικές οργανώσεις συλλέγουν από το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση της φύσης από την πλαστική ρύπανση. Σε συνέχεια, τα υφάσματά μου τα εκτυπώνω με δικές μου exclusive εμπριμέ δημιουργίες, προτείνοντας νέα animal prints στον χώρο της μόδας. Έπειτα, σε συνεργασία με γυναίκες από τον περίγυρό μου, χτίζω τις επιλογές κοψιμάτων της κολεξιόν μου, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες. Όταν καταλήξω στα κοψίματα, αποφασίζω σε ποια εμπριμέ θα τα ταιριάξω, με γνώμονα να κολακεύουν διαφορετικούς σωματότυπους και να αντανακλούν διαφορετικούς χαρακτήρες.


Από πού εμπνέεσαι για τα σχέδιά σου και ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη νέα συλλογή;

Όπως τα υφάσματα προέρχονται από το περιβάλλον, έτσι και η έμπνευσή μου. Καθώς σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιήσω το κοινό μου για την προστασία της φύσης μας, και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω, είναι να αναδείξω την πλούσια ζωή της. Αυτά τα στοιχεία τα αποτυπώνω με minimal και αφαιρετικό τρόπο πάνω στα μαγιό μου. Δημιουργώ νέα animal prints, για να έρθουμε πιο κοντά με όντα που ίσως δεν γνωρίζουμε καν ακόμα.


Η νέα μου συλλογή Oceànic, στοχεύει να περάσει το μήνυμα ‘We were once ocean creatures’. Η έμπνευση ξεκινάει από τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου, ότι προερχόμαστε από τη θάλασσα, και συγκεκριμένα από ένα ον το οποίο έχει μορφή ψαριού. Εμπνεύστηκα από ψάρια που βοηθούν στην ισορροπία και υγεία των θαλασσών μας, σε αντίθεση με τους ανθρώπους όπου δυστυχώς είμαστε υπαίτιοι της καταστροφής τους. Έτσι, καλώ το κοινό μου να προστατεύσει και αυτό τις θάλασσές μας, καθώς ντύνεται στα χρώματα και σχέδια αυτών των ψαριών.

Πώς θα περιέγραφες την αισθητική σου;

Μinimal, αφαιρετική, παιχνιδιάρικη, τολμηρή και chic.
Μου άρεσε πάντα ο σουρεαλισμός, και κυρίως οι δημιουργίες του Salvador Dali, το κίνημα τέχνης του κυβισμού, η θεματική του displacement, όπου δουλεύει και η Yayoi Kusama, και τέλος το τολμηρό στοιχείο που έχει η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου. Η καλλιτεχνική μου προσέγγιση ξεκινάει από το displacement theory, παίρνοντας κάτι από το φυσικό του περιβάλλον, τοποθετώντας το σε μια νέα συνθήκη. Με minimal και αφαιρετικό τρόπο μεταφέρω την τέχνη της φύσης στα υφάσματά μου. Το σώμα για εμένα είναι ένας καμβάς, και μια πρόκληση να το αναδεικνύω μέσω χρωμάτων, σχημάτων και τολμηρών μοτίβων.


Μπορεί ένα βιώσιμο brand να ανταγωνιστεί τόσο αισθητικά όσο και ποιοτικά τους κολοσσούς της γρήγορης μόδας;

Πλέον ο καταναλωτής μαθαίνει και ενημερώνεται πολύ πιο σφαιρικά. Γίνεται πιο απαιτητικός, και ακριβώς επειδή έχει άπειρες επιλογές, τον ενδιαφέρει να επιλέξει αυτό που τον ικανοποιεί περισσότερο. Η γρήγορη μόδα, είναι βλαβερή και για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, και αυτό είναι πλέον γνωστό. Πιστεύω πως μπορούν τα βιώσιμα brands να ανταγωνιστούν κολοσσούς, καθώς υπερτερούν στην προσφορά και προς το κοινό και προς το περιβάλλον.

Ποιοτικά, τα οικολογικά υφάσματα που χρησιμοποιώ είναι άριστης ποιότητας και μεγάλης αντοχής. Συγκεκριμένα αυτό φαίνεται στον τρόπο που αγκαλιάζουν το σώμα και ακόμα και στην υφή τους. Σε θέματα αισθητικής, εστίασα στο να το προσφέρω την οικολογία και σε μια γυναίκα μοντέρνα, minimal και σικάτη. Γιατί είναι προνόμιο και πλεονέκτημα να φοράς sustainable products. Γιατί, η βιώσιμη μόδα είναι μια μορφή τέχνης που συμβάλλει στο οικολογικό κίνημα και αφορά όλους μας.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξουμε ως καταναλωτές για να κάνουμε πιο ευσυνείδητες επιλογές;

Ο πραγματικά εξελιγμένος άνθρωπος είναι αυτός που βρίσκει την ισορροπία να εκπληρώσει τις ανάγκες του σεβόμενος τον πλανήτη. Πρέπει, για κάθε ατομική μας απόφαση να σκεφτόμαστε συλλογικά, γιατί η κάθε μας κίνηση έχει αντίκτυπο.
Καταλαβαίνω την ανάγκη μας για νέα πράγματα, και είναι φυσιολογικό εφόσον εξελισσόμαστε να δοκιμάζουμε καινούρια προϊόντα. Όμως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που το προσεγγίζουμε αυτό. Για παράδειγμα, όταν πάμε να αγοράσουμε κάτι νέο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν το θέλουμε πραγματικά. Εάν το χρειαζόμαστε, να επιλέγουμε αυτό που η προέλευση του είναι οικολογική. Σε συνέχεια, να αυξηθεί ο χρόνος που το κρατάμε. Μετά να διορθωθεί ο τρόπος που το απορρίπτουμε ή καλύτερα να το μεταποιούμε. Η έννοιες reduce, reuse, recycle, έχουν εμπλουτιστεί με το refuse και το repurpose. Είναι έννοιες που όταν τις έχουμε στο μυαλό, μας βοηθάνε πολύ να γίνουμε πιο επιλεκτικοί και ενσυνείδητοι καταναλωτές.


Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση υλικών ειδικά για την κατασκευή μαγιό; Θα μπορούσε να συμβολίζει την απάντηση στην πλαστική ρύπανση των ωκεανών;

Το ύφασμα για τα μαγιό δημιουργείται από δύο διαφορετικά είδη πλαστικού. Αυτά, αντί να τα παράγεις εκ νέου, μπορείς να τα βρεις στα ήδη υπάρχοντα πλαστικά αντικείμενα, θρυμματίζοντάς τα, φέρνοντάς τα στην αρχική τους μορφή, και μέσω επεξεργασίας μετατρέποντάς τα σε ανακυκλωμένη πρώτη ύλη για ύφασμα. Αυτή η λογική ακολουθεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, και για εμένα είναι και το μοντέλο που μας διδάσκει και η φύση. Στην φύση τίποτα δεν πάει χαμένο, έτσι και στην γραμμή παραγωγής μου.
Τα ανακυκλωμένα υφάσματα είναι μια αρχή για την λογική που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε σκέλος. Πρέπει να αντιγράψουμε το κυκλικό μοντέλο της φύσης και να διδαχτούμε από αυτό. Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε waste.


Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Εκτός από τα μαγιό με τα οποία και ξεκίνησα, τα athleisure που συνέχισα, και τα beachwear που πρόσθεσα φέτος στην καλοκαιρινή μου κολεξιόν, στοχεύω να προσθέσω και άλλες κατηγορίες ρούχων, ώστε να ντύνω το κοινό μου και στην πόλη, και όχι μόνο στην φύση. Γιατί η φύση ήταν η αρχή, και η ιστορία μου ξεκίνησε από εκεί. Όμως στόχος μου είναι να καλύπτω διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες. Πάντα προτείνοντας οικολογικά υφάσματα και την τελευταία λέξη της μόδας. Στην ερχόμενη συλλογή για το φθινόπωρο του 2022, πρόκειται να παρουσιάσω τις νέες μου δημιουργίες, οπότε μείνετε συντονισμένοι!

 


Μάρθα Κουμπάνη
15 Ιουλίου 2022