VV Conscious Swimwear: Το fashion brand με ελληνική και οικολογική υπογραφή

   

 

Η Βαλεντίνα Βασιλάτου περιγράφει πώς το όραμά της να δημιουργήσει μία ηθική, σύγχρονη, έξυπνη και trendy ταυτότητα, πήρε σάρκα και οστά.

Κάθε πρωί που σηκώνεται από το κρεβάτι, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να κοιτάξει το πρόγραμμά της. Συνήθως, από το προηγούμενο βράδυ έχει «χτίσει» κάποιες νέες ιδέες, τις οποίες, αφού πιει μια γουλιά καφέ, προσπαθεί να εντάξει στα καθήκοντά της. Κάθεται στο γραφείο που έχει «στήσει» στο υπόστεγο του σπιτιού της, παίρνει θέση και «βουτάει» στη δουλειά.

Από μικρή σχεδίαζε ρούχα με θεματικές ενότητες, εμπνεόμενη από το περιβάλλον, και ονειρευόταν να έχει τη δική της επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, ανησυχώντας για τον οικολογικό αντίκτυπο της μόδας, ανέκαθεν επεδίωκε να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δημιουργιών της.

Σπουδάζοντας ενδυματολογία και μετέπειτα εργαζόμενη σε management και planning εταιρείες, ανέπτυξε τις απαραίτητες δεξιότητες για την πραγματοποίηση του ονείρου της. Έτσι, γεμάτη αυτοπεποίθηση, «έστησε» την επιχείρησή της.

Η Βαλεντίνα Βασιλάτου, ιδρύτρια του ελληνικού brand μαγιό μοντέρνας αισθητικής VV Conscious Swimwear, έχει στόχο µέσα από την τέχνη και τη μόδα να συμβάλει στην οικολογική ενημέρωση και δράση. Όλη η ιδέα της, φυσικά, ήρθε μετά από έρευνα. Αφού έμαθε για την οικολογική μόδα, και συγκεκριμένα τη διαδικασία παραγωγής οικολογικών υφασμάτων, ξεκίνησε τη δημιουργία του brand.

Όπως δηλώνει η ίδια, ένα τέτοιο εγχείρηµα έχει τρομερές προκλήσεις, καθώς οι πρώτες ύλες είναι δυσεύρετες και οι περισσότερες προέρχονται από το εξωτερικό. Αυτά, σε συνδυασμό με το κόστος, τις δοκιμές που απαιτείται να γίνουν και την έρευνα που πρέπει να πραγµατοποιηθεί προκειμένου να επιλεγούν πρώτες ύλες με επικυρώσεις και οικολογικές πιστοποιήσεις, κάνουν τη διαδικασία δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη για έναν άνθρωπο που διαθέτει όραμα, υπομονή και ευελιξία.

Πώς ξεκίνησε η VV Conscious Swimwear

Το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου όλα είχαν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, η Βαλεντίνα δημιουργούσε την εταιρεία της. Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες παρουσίασης των προϊόντων της και με καθημερινή και σχολαστική εργασία, ξεπερνώντας εμπόδια και περιορισμούς, το όραμά της πήρε σάρκα και οστά.

Στο Central Saint Martins, το πανεπιστήμιο όπου σπούδασε, η Βαλεντίνα είχε την ευκαιρία να διευρύνει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις της στην ενδυματολογία. Κατανόησε τεχνικές δημιουργίας και επικοινωνίας χαρακτήρων μέσω της ένδυσης, ενώ μέσα από τα ποικίλα πρότζεκτ που ανέλαβε της δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστεί με διαφορετικές πτυχές και αισθητικές. Στόχος ήταν το ρούχο να κρύβει μια ιστορία και να περνάει ένα μήνυμα.

 

Η Βαλεντίνα Βασιλάτου, έχει στόχο μέσα από την τέχνη και τη μόδα να συμβάλει στην οικολογική ενημέρωση και δράση.

 

Οι σπουδές και η εμπειρία που απέκτησε εκτός συνόρων την εξέλιξαν ως δημιουργό, όμως την έκαναν και μεθοδική. Επέλεξε να σπουδάσει στο Λονδίνο, σε ένα μέρος όπου, όπως λέει η ίδια, δίνουν μεγάλη αξία στην τέχνη και καταξιώνουν αυτούς που εκφράζονται μέσω αυτής. Ένα μέρος στο οποίο δίνεται βάση στα πρακτικά στοιχεία και οι νέοι έχουν την ευκαιρία να χτίσουν γερά θεμέλια στους τρόπους επικοινωνίας των καλλιτεχνικών τους ιδεών. Αυτό που επιθυμούσε ήταν να μάθει αυτές τις τεχνικές ώστε να μπορεί να τις αξιοποιήσει.

Η σχέση της με το εξωτερικό παραμένει δυνατή. Προς μεγάλη της ικανοποίηση, με το ξεκίνημα του brand της, είχε προτάσεις που κατέληξαν σε συνεργασίες με πολλές άλλες χώρες, και έτσι τα μαγιό της πωλούνται ήδη σε καταστήματα στο Μιλάνο, στο Βερολίνο και στο Ντουμπάι. Η οικονομική στήριξη από κοντινά της πρόσωπα, όπως και η προώθηση από τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές της, αποτέλεσαν ένα γερό έναυσμα ώστε να ξεκινήσουν να μπαίνουν τα θεµέλια για τα πρώτα της βήματα. Κάθε κίνηση που κάνει η Βαλεντίνα είναι καλά μελετημένη και ζυγισμένη, χωρίς σπατάλες, ενώ κάθε πόρος που αξιοποιείται είναι ανάλογος του επιπέδου και του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση.

Κάτι παραπάνω από ένα απλό brand μαγιό

Λαμβάνοντας υπόψη έναν έναν τους παράγοντες και με πολλή σκέψη και πειραματισμό, ανάλυση σεναρίων και έρευνα αγοράς, η Βαλεντίνα κατάφερε να ξεκινήσει την εταιρεία της. Αυτό που κάνει πάντα είναι να μελετά εις βάθος τις απαραίτητες πληροφορίες. Στις συνεργασίες της προσπαθεί να είναι συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα που επιθυμεί να επιτευχθεί, ενώ, όπως μας λέει, αφιερώνει πολύ χρόνο σε κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα, από το «στήσιμο» μέχρι και την εκτέλεσή της, έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες. Όμως η ενέργεια και η θέλησή της για την υλοποίηση όλων όσα έχει φανταστεί την γεμίζουν δύναμη. Προχωρά αρμονικά, σταθερά και µε μεθοδικότητα, προσπαθώντας να ξεκινάει κάθε ημέρα με θετική ενέργεια.

Τα µαγιό VV Conscious Swimwear κρύβουν ένα concept, «δηλώνοντας» ταυτόχρονα τον οικολογικό τους χαρακτήρα µε μοντέρνο τρόπο. Τα υφάσματα και η έμπνευση των σχεδίων της Βαλεντίνας «ξεκινούν» από τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, είναι από πλαστικά μπουκάλια και δίχτυα τα οποία συλλέγουν εθελοντές από ελληνικές και ξένες θάλασσες και τα στέλνουν σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας για να τους δοθεί δεύτερη ζωή.

Τα σχέδιά της προέρχονται και αυτά από τη θάλασσα και έχουν σκοπό να αναδειχθεί η σημασία της ζωής και η τέχνη της φύσης. Η Βαλεντίνα αποτυπώνει στα μαγιό της συνδυασμούς χρωµάτων και σχημάτων της φύσης με αφαιρετικό και minimal τρόπο. Απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν και να γνωρίζουν την προέλευση του προϊόντος, το οποίο επιλέγουν να φορούν. Γυναίκες με άποψη και στιλ, που χαίρονται τη μοναδικότητά τους.

Με τα αφαιρετικά prints, αλλά και με τα διαφορετικά κοψίματα που προσφέρουν οι γραμμές των μαγιό, καλύπτουν τις στυλιστικές ανάγκες διαφορετικών επιλογών και όλων των ηλικιών. Για την Βαλεντίνα, η οικολογία είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά όλους και η τέχνη αποτελεί τον ιδανικό τρόπο έκφρασής της.

Οι ισορροπίες της φύσης την συναρπάζουν. Χρησιμοποιεί τους οργανικούς συνδυασμούς της ως πηγή έμπνευσης και τους αναδεικνύει μέσα από τη δουλειά της.

Η θαλάσσια ζωή είναι και η θεματική της πρώτης της κολεξιόν. Επιλέγει οργανισµούς που της κεντρίζουν το ενδιαφέρον και με την αισθητική και τις γνώσεις της πάνω στην τέχνη «παίζει» με σχήματα, χρώματα και μεγέθη, βρίσκοντας τον καλύτερο συνδυασμό για το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, αυτός που το φοράει «παίρνει μια άλλη μορφή» και αποκτά μια σχέση με ένα θαλάσσιο ον το οποίο ανακαλύπτει μέσα από την τέχνη της.

Είναι βέρα Κεφαλονίτισσα και το υγρό στοιχείο είναι το φόρτε της. Φυσικά, έχει ήδη ξεκινήσει τα επόμενα σχέδιά της, προτείνοντας πάντα τις τελευταίες τάσεις της μόδας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα, οικολογικά υφάσματα.

Visit Fortune Online Page